Tack och hej, efterättspastej!

Ja, då var det dags att tacka för mig i Sveriges Mästerkock.
Idag så var det jag som inte kunde hålla ihop huvudet och göra det jag borde utan lät stressen och paniken ta över och då blir det ju inte bra.

Men, det började ju desto bättre!
Först idag fick vi se på när ”meastro” Per Morberg lagade en Spaghetti Bolognese och det var ju en upplevelse!
Det flög olivolja, svamp och slevar till höger och vänster och det hela blev rätt grisigt till slut på arbetsbänken, så mycket för att leva som man lär!
Men men, det är ju smaken som räknas i slutändan och den fanns där, hans Bolognese var väldigt god!

Ok, då kör vi igång!
Viktigast för mig idag är att få till en så djup smak som möjligt i min sås och börjar med en soffritto på lök, sellerirot och svamp.
Nästa steg blir att steka upp köttfärsen men vitlök och tomatpurén och efter det så rullar det bara på.
Känner mig otroligt ”in the zone” och bara jobbar på utan att tänka alltför mycket och det känns bra.
Lite smolk i bägaren är att mitt pastavatten inte vill börja koka, det har varit strul med spisarna sen dag ett men jag har varit förskonad fram tills nu.
När det bara är en kvart kvar av tiden så jag börjar få panik men får ”låna” en annan spis och då börjar det hända saker.
Men min sås smakar faktiskt fantastiskt så jag blir inte allt för stressad utan bara slutför och lägger upp.

Vid avsmakningen så går jag fram väldigt nöjd men får ingen feedback alls av juryn, självsäker som jag är tar jag det som en komplimang och att dom inte vill avslöja att jag är bäst, och precis så visar det sig vara!
Jag får gå hem med guldmedalj idag till Marcos stora förtret, skönt att piska honom på hans hemaplan!
Men det är nu det börjar gå utför……

Först får vi reda på att den som går klarar sig bäst kommer att gå direkt till kvartsfinal men detta ändras sedan till att den personen kommer att få en fördel i nästa tävling istället vilket såklart inte kändes helt hundra när det nu var jag som vann!
Och som att det inte var nog så blir nästa tävling en efterättstävling, det jag fruktade absolut mest!
När jag får reda på det så känns det som allt mitt tidigare självförtroende bara rinner av mig och jag börjar för första gången bli lite orolig för hur det ska gå.
Jag tycker att jag genom hela tävlingen har haft ett stort lugn och självsäkerhet som har tagit mig igenom många svåra moment, jag har absolut inte varit bland dom bästa men jag har hållit en jämn nivå och aldrig riktigt legat risigt till.

Jag får fördel av att välja vilken huvudråvara vi ska använda i nästa tävling och det finns choklad, exotisk frukt och nötter och jag känner att jag inte ville använda något alls!
Men vad ska jag göra, det får bli frukten, känner att jag nog kan göra något av den.

Jag tycker att jag kommer igång bra och gör en hyfsad vaniljsås och får ihop min smet och frukter till min kaka.
Men som vi alla sett i kvällens avsnitt går det ganska snart åt pipsvängen.
Jag börjar med att skära ett för stort hål i min sprits och ”ödslar” för mycket smet på de tre första faten och måste göra ny smet mitt it.
Hade jag hållt huvudet lite mer kallt hade jag insett att det hade räckt med två fat, det blev ju alldeles för mycket kaka i slutändan med var sitt helt eget fat, men det insåg jag inte då.
Konstig känsla att ha låst sig helt vid ett tänk och vara oförmögen att ta ett steg tillbaka och tänka om, men det är det som paniken gör med en!
Sen kommer nästa katastrof.
Jag får till slut in mina kakor i ugnen, lite försent, men känner att jag nog löser det här, men när dom börjar bli färdig gräddade så har jag kletat så mycket på kanterna (fast jag torkade av dom) att det blir väldigt fula inbrända rester som jag kunde varit utan.
Att jag inte bara lyfte ut dom på nya fat och skar ner dom lite är ett mysterium för mig än idag men återigen så hade paniken mig i ett hårt grepp och tiden hade runnit ut så jag hann inte göra något åt det hela, det vara bara att lägga upp och skämmas.
Det var ingen kul känsla att gå in till juryn med dom tallrikarna men vi skrattade mest åt det allihop, det var ju lite försent att göra något åt det då.
Tyvärr sa hade jag nog gett upp lite i förskott vilket alltid är väldigt dumt såklart.
Nu när jag såg vad dom andra presterade så hade jag faktiskt haft en chans, hade jag bara fått till presentationen så hade jag varit vidare, smaken fanns faktiskt där.

Men det är bara att buga och bocka inför de fyra som nu är kvar, dom är alla värdiga vinnare av tävlingen!
Jag har lärt mig så otroligt mycket om både mig själv och om matlagning och hela den här upplevelsen skulle jag inte vara utan!

Och tack Per Morberg för att du kom fram till mig efter inspelningen och sa att du hade krigat för mig och min mat under resans gång, det värmde!!
Sen till sist så vill jag vill tacka alla mina medtävlande och alla som har hållit på mig och gett mig sitt stöd under resans gång, TACK!!!

Vi ses säkert snart igen.

Dennis

Ännu en vecka på jobbet!!

Då har man klarat sig ännu en vecka i Sveriges mästerkock!!

Idag var det en tuff tävling och vi nådde ju tyvärr inte hela vägen fram men jag tyckte att vi jobbade bra.
Dock ska väl sägas att så här i efterhand så borde vi nog ha satsat på att ha en lagledare trots allt, då tror jag att vi hade fått en mer sammansatt meny med högre kvalité.
Jag propsade på att vi skulle gjort en klar soppa med hela svampar i men blev nerröstad, ville även att vi skulle tagit bort en komponent på vår varmrätt eftersom jag tyckte att den var ganska splittrad redan på idéstadiet, men men.
Nu gick det som det gick och vi hamnade i elimenering idag.
Var dock sjukt nöjd med hur vårt kalvkött blev (eftersom att det var jag som stekte det!) och berömmet som det fick av dom ”riktiga” kockarna.

I elimineringen så var det så i verkligheten att jag fick gå in sist av alla och det var otroligt psykande men när jag kommer in och ser att Per står kvar (han gick ju in först) så stiger mitt självförtroende enormt.
Det kan inte varit kul för Per att stå där medan en efter en kommer in och klår honom.
Jag tycker att dom borde lagt upp den tävlingen på ett annat sätt, tex så hade det ju varit kul att utmana sig själv och försöka ta så många komponenter i grytan som möjligt.

Men hur som helst så är jag sjukt glad att jag gick vidare ännu en vecka!!

Det är tossigt!!!!

Kummelrullad - Dennis Johansson

Här kommer ett lite sent inlägg om förra veckans program.

Blev väldigt glad när Sigrid valde Kummel som huvudråvara, svamp hade givetvis även blivti bra men jag är väldigt glad att jag slapp lever.
Har alltid haft svårt för inälvsmat även om jag kan gå igång på en vällagad Tripa ibland.

Hur som helst, jag hade nyligen ätit en väldigt god spenatsoppa med puylinser så jag tänkte att jag skulle göra en variant på den.
Inne i skafferiet hade jag glömt att få med mig fiskfond vilket först gjorde mig lite orolig men bestämde mig snabbt för att sluta deppa och koka egen fond istället.
Jag ville göra en bra sås som jag kunde koka fisken i, lägga fisken i soppan och ha ett posherat ägg till.
Blev faktiskt väldigt nöjd med resultatet även om tallriken kanske var lite väl överlastad.
Var inte beredd på den hårda kritiken dock när jag gick fram till juryn.

Jag tror så här, efter att Per Moberg sökt och fått nobben till en roll i Skånska mord så har han närt en dröm om att få använda det smått tossiga uttrycket ”Tossigt”.
När jag stegade fram och presenterade en tallrik med både ett perfekt posherat ägg och en väldigt god sås till lite spenatsoppa (som ska erkännas var lite lätt grötig) så var det äntligen dags!
-Tossigt!!
-Det är tossigt!!
Det går inte att blanda både ägg och sås, aja baja.

Och nej, jag har inte fått storhetsvansinne, det var Leif som påstod att jag hade gjort ett perfekt posherat ägg och Per som påstod att min vittvinsås var den bästa men det var givetvist bortklippt ikväll.
Och nej, åter igen, jag är inte bitter, det är ju ingen dokumentär som vi spelat in, utan det är ju underållning som vi håller på med så att saker och ting vinklas får man räkna med.

Blev dock lite chockad när jag kom fram till Leif och han dissade mitt upplägg, tyckte inte att det var så tokigt faktiskt, men kan absolut hålla med om att min tallrik var lite överlastad och soppan var definitivt ingen soppa.
Men jag tyckte att smaken var där och att jag inte borde varit bland de tre sista.

Om jag ska vara helt ärlig så kändes det som att dom ville ha tre medelålders män i köttstekar tävlingen och dom hittade mig, Marco och Patrik.
Vad som sen hände i utslagstävlingen och varför Patrik fick åka hem är en helt egen historia.
Var väldigt missnöjd med mitt kött när jag stod där men när jag såg det på tv igen så tyckte jag inte att det var så dåligt, men givetvis långtifrån perfekt.
Jag kan mycket bättre (om jag hade fått använda en ugn!) och visade det på audition.

Vi ses ikväll igen!

The Marco Manieri Show

Min första rätt i Mästerkocksköket!

Ok, då är vi äntligen igång och har klarat av första avsnittet!
Det var inte mycket tv-tid man fick idag för allt sitt slit bakom spisen men jag är lika glad för det, jag gick ju vidare utan några större problem.

Det var självklart otroligt nervöst att komma in i köket för första gången och möta juryn igen.
Och när sen första tävlingen var en Mystery Box så toppade jag ut blodtrycket med råge!
Men blev lite lugnare när jag lyft på locket och sett en bit gris och lite andra bekanta råvaror.
För er som undrar vad jag lagade ikväll så kan jag berätta att jag ganska fort bestämde mig för att göra något väldigt enkelt vilket jag tror kommer vara min taktik så här i början.
Ingen idé att försöka slå knut på sig själv och sväva ut för mycket utan det kan vi spara tills längre fram, om man nu kommer så långt det vill säga, men jag siktar högt!

Hur som helst, det jag lagade idag var en hel kotlettrad som jag körde i ugnen och till skillnad från min vän Marco så hade jag sinnesnärvaro nog att steka på den lite innan så den blev klar i tid.
Till det blev det en enkel potatisgratäng med vitlök i, en ganska ljus, rödvinsbaserad sås och ugnsbakad fänkål.
Till serveringen så skar jag bort benet och skivade upp köttet ganska tunt, tyvärr så stressade jag lite vid uppläget och hällde sås på köttet så det hela såg lite dassigt ut när det väl var dags att kliva fram till mina vänner i juryn.
Och såklart, det enda omdömet som kom med i tv var när Leif läxade upp mig om min potatis.
Givetvis vet jag att den inte ska sköljas om man ska göra gratäng, hade bara skivat den lite för tidigt och i lätt panik la jag den in vatten så den inte skulle missfärgas, bättre det tänkte jag, men inte det smartaste jag gjort kanske men det bjuder jag gärna på, jag är ju vidare!
På det stora hela blev trots allt väldigt gott som jag minns det men kanske ingen smakexplosion.

Men, men, säga vad man vill om vad som hände i kvällens avsnitt, enkelt sammanfattat var det hela just ”The Marco Manieri Show” !
Som min kära vän fick svettas och pendla mellan hopp och förtvivlan, låg stundtals och vred mig i soffan av skratt och nervositet men det gick ju bra till slut!

Nu säger vi adjö till Jesper och så ses vi andra nästa vecka!

Ricottagnocchi med enkel tomatsås

Fick lite förfrågningar om maten vi åt igår och varför jag inte hade lagt upp några bilder på den.
Bra fråga som besvaras på följande sätt: Tror vi alla var alltför uppspelta inför Torsdagens program att jag helt enkelt glömde bort att ta några bilder, vinet kan ha gjort sitt med.

Så, tänkte att jag ville visa er hur det såg ut så det var bara att ställa sig vid spisen idag med.

Jag börjar med att röra ihop 3 äggulor, 220gr ricotta, ca 30gr finriven parmesan, lite salt, peppar och riven muskot.

Ska se ut nånting så här nu.

Sen så tillsätter jag 200gr fint vetemjöl och knådar ihop till en fin och slät deg.

Degen

Den får gärna stå och vila lite medan man preppar tomatsåsen som är väldigt enkel att göra.
Hacka upp en vitlöksklyfta hyfsat fint, fräs den i lite olivolja utan att den får färg och gör samma sak med en torkad, liten röd chilifrukt (peperoncini).
Använd helst färska körsbärstomater, ca 300gr, eller en bra burk hela tomater som hackas upp i mindre bitar.
Låt det koka ihop några minuter, smaka av med salt och peppar och lägg i ett par grovhackade basilikablad.

Under tiden som såsen kokar så delar du upp din deg i ca 4 mindre bitar.
Rulla ut varje bit till en avlång korv som är ca 1.5-2cm i diameter (som gärna får vara lite finare än mina nedan!)
Strö lite durumvetemjöl på dem så de inte fastnar i skärbrädan och samtidigt får en fin struktur på ytan.

Skär dem i ca 1cm tjocka skivor och strö lite mer durumvete över dom så även snittytorna täcks.

Färdiga för kokning.

Givetvis har du satt på en kastrull med rikligt saltat vatten som kokar nu.
Lägg försiktigt i din nygjorda gnocchi i det kokande vattnet och koka ett par minuter max.
När gnocchin flyter upp till ytan så är den i princip klar, lyft upp och lägg genast ner i din tomatsås.
Rör om ordentligt, lägg till ett eller ett par basilikablad till och strö nyriven parmesan över.

Klart!!

Ricottagnocchi med tomatsås.

Yeeeeessss! Då kör vi vidare!!!!

Fingerlicking good!

Herregud vad jag är glad nu, var otroligt spännande att kolla på kvällens program fast att jag var där när det spelades in.
Det var otroligt nervigt att stå inför juryn på slutet och efter att dom försökte lura oss då var man inte kaxig…….men det gick ju bra för både mig och Marco!

Jag, Marco och Mattias plus några vänner till satt hemma hos mig ikväll och tittade på programmet vilket gjorde det ännu mer spännande och roligt.
Jag och Marco hade brassat lite fint käk, ricottagnocchi med tomatsås, blev väldigt gott om jag får säga det själv!

Well well, det ska bli en spännande vår med mycket skratt och gråt och framförallt, väldigt mycket mat!!

Vi ses snart igen!!!

 

Då kör vi igång!

Ok, då har äntligen Sveriges Mästerkock kört igång på TV4.
Har varit väldigt kul att kolla denna vecka och ikväll kl 20.00 är det ju ett nytt avsnitt där finalisterna kommer att presenteras.
Har tänkt att blogga lite om mat och min medverkan i programmet så hoppas att jag går vidare!

Blir mer här ikväll efter programmet!!