New York, New York!!!!

På ett hustak i NY!

Då var man klar för en vecka till i Sveriges Mästerkock. 
Att stå där uppe på ett hustak i NY, med den utsikten och vinna den här lagtävlingen var en helt otroligt känsla.
 Även om vi alla var väldigt glada så var nog Ubbe den som var gladast, jag tror att han kände att han hade gjort bort sig med fisken så det var extra skönt för honom att ta hem den här vinsten.
Men vi kanske ska ta det hela från början….
Det här var den absolut hårdaste tävlingen hittills, att göra så många olika rätter och moment till 16 personer, och det på bara tre personer, kändes i princip omänskligt när vi började.
Men jag tyckte att vi kom igång bra och fick en bra fördelning på alla uppgifter.
Men, det var sjukt stressigt, framförallt så tog all inplastning av alla tallrikar en väldigt massa tid, tid som man skulle vilja lagt på att göra god mat istället.
Vi kämpade dock på bra och fick ihop bitarna efterhand tills det var dags att lägga upp, det var då det hände….

Ubbe hade posherat klart fisken och skulle lägga upp den i tallrikarna när han missbedömer vikten på skärbrädan och börjar ta fiskbitar från den del som låg på bordet.
Givetvis flög de sista bitarna iväg på en flygtur och landade i en stor hög på golvet!
Jag vet inte riktigt vad jag tänker men ser att Ubbe håller på att tappa det hela och står och skakar och mimlar för sig själv.
Jag vet inte riktigt var jag får kraften ifrån men bara säger till mig själv och även högt till Ubbe att ”det här ordnar sig”, ”vi får inte ge upp” etc utan att riktigt veta vad vi ska göra.
Men som tur är så har vi ett par bitar fisk extra som vi slänger ner i vattnet men det räcker inte.
Jag ser att på dom bitarna som vi redan lagt upp har torskryggen delat sig på ett naturligt sätt och det finns en stor och en liten bit.
Jag skär loss den lilla delen på varje fiskbit och ”bygger” ihop dom sista tallrikarna så vi blir klara!
Det hela bara går av sig själv och efteråt så vet jag inte riktigt hur vi klarade det, känner mig otroligt stolt över att vi gjorde det dock.
Tyvärr så kom vi rejält på efterkälken pga detta och hann aldrig få in den sista brickan i flygskåpet men jag är mest glad att vi fick ihop alla tallrikarna trots missödet med fisken.

Men men, sen kommer nästa överraskning att vi ska verkligen upp i luften och servera vår mat, helt galet!!
Så tillbaks till hotellet packa en väska och iväg bär det.
Det var en helt otrolig känsla att få leka flygvärdinna och rulla omkring vagnen i gångerna på planet och servera mat som man själv hade lagat, väldigt coolt.

Tillbaks till hustaket i NY.
Jag var lite osäker på hur det skulle gå men hade en bra magkänsla trots att det inte hade gått helt smärtfritt och blev såklart sjukt glad när vi vann tävlingen, men som sagt, Ubbe blev nog gladast av oss tre!!
Hamburgertävlingen kändes som en kul och bra grej att göra i utslagstävlingen och något som jag trodde att Marco skulle klara av så jag var inte orolig där.
Dessutom så tyckte jag att Mirjam gjorde det mesta i fel ordning så jag var inte förvånad av att hon åkte ut.
Men tack och hej Mirjam så ses vi en annan gång!

Nu vidare mot nya äventyr!!!

Det vinnande laget!

Mystery box – Lax!

Har ju inte hunnit med att skriva på ett tag så tänkte dra igenom lite om de senaste två programmen här och nu inför morgondagens program.

Mystery Box – Lax i bit

Apelsinlax med pakchoi och saffranscouscous

Då var det dags för ytterligare en mystery box i tävlingen vilket jag tyckte kändes väldigt kul och spännande!
Det som var riktigt intressant med den här mystery boxen var att det för första gången var ”live” och på riktigt.
Normalt sett så blev alla deltagare utplockade efter varje moment och fick göra de små intervjuerna som syns hela tiden i programmet.
Det innebar att man hade lite betänketid inför varje matlagning och kunde tänka igenom vad man skulle laga och lägga upp lite taktik.
Det är var ju såklart bra och hjälper nog till och höjer kvalitén på programmet och dessutom är det ju lika för alla men egentligen så är det lite fusk och det syns ju inte i rutan.
Så det som var annorlunda den här gången var att vi gick direkt från att lyfta på lådan till att köra igång vår timme med matlagningen!
Det var en tydlig skillnad på stressnivån i lokalen och var definitivt en bidragande orsak till att många som normalt är duktiga klappade ihop lite och jag själv var inget undantag!

När jag så programmet så tyckte jag själv att det såg lite konstigt ut att jag var så missnöjd när jag gick fram till juryn men sen faktiskt fick väldigt bra kritik.
Men det fanns en anledning till det och det höll verkligen på att gå helt åt skogen för mig……

Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra en asien inspirerad rätt, eller egentligen en crossover mellan asien och mellanöstern.
Jag tänkte lax, pakchoi, vitlök och apelsin tillsammans med en saffranscouscous med rostade pinjenötter.
Allt rullade på ganska bra och jag fick ihop smakerna bra tyckte jag, började med att koka ihop pakchoi med vitlök och apelsinklyfor med lite buljong för att få någon typ av sky med.
Laxen la jag bara i princip på slutet och så den fick koka med de sista minuterna.
När jag hade skurit upp pakchoin så skar jag av bladen ganska nära roten och när jag fick se snittytan på roten så tyckte jag att den var ganska vacker, som en blomma ungefär.
Jag fick genast tanken att jag kanske skulle försöka att göra ett ätbart garnityr till min rätt, ungefär som dom skurna, ätbara grönsakerna som är vanliga i asien.
Jag förstod att det var ett vågspel som skulle kunna gå väldigt snett om jag inte gjorde det på rätt sätt.
Jag stek/kokte den på hög värme under lock med lite buljong så att den både ångkokades och fick stekyta och jag blev väldigt nöjd med resultatet!
Men nu tillbaks till laxen och det är nu stressen kommer in.
Jag var väldigt nöjd med smakerna och hur min rätt såg ut, jag hade ställt stekpannan med laxen lite vid sidan och håll på att färdigställa couscousen när jag råkar slänga ut en hand till höger om mig, träffar handtaget på stekpannan och skickar i princip all min lax och pakchoi på en flygtur genom luften!
Per kom precis förbi då och fick i princip ducka för att inte få det hela på sig vilket var lite komiskt och han fick gå en runda runt krossad lax på golvet.
Men givetvis så fick jag panik men lyckades hålla masken och bara jobbade vidare men det var bara ett par minuter kvar av tävlingen så att skulle jag klara det här så fick det gå undan.
Som tur var så hade jag inte använt hela min laxbit och kubade upp ett par bitar till och slängde ner dom i pannan och det fanns lite pakchoi kvar med som jag kunde använda.
Så, mot alla odds så fick jag ihop min tallrik, dock utan någon sky men var ju såklart inte helt nöjd med hur det hade gått och därav min negativitet när jag gick fram till juryn.
Men hur som, Marcus gillade min mat och var nog lite impad av min stekta pakchoi rot så det ju faktiskt väldigt bra till slut!
Tyvärr så fanns det ingen kamera i närheten som fångade det hela på bild och därför kom det inte med i programmet.

Sen så var det väldigt tråkigt i utslagstävlingen när Jossan fick ett rejält bryt över sina raviolis.
Det var hjärtskärande att se hur hon kämpade i motvind efter att ha alltför mycket mjöl i sin pastadeg.
Uppe på läktaren såg både jag och Marco det misstaget och man ville bara skrika ut att hon skulle ösa på med mer ägg i degen men det gick ju tyvärr inte.
En fin vän fick lämna oss den här kvällen och det är ju alltid sorgligt.

Nu blev det lite väl långt om den här tävlingen så ni får vänta tills ikväll på uppdateringen om Kanapétävlingen!!

 

 

 

Ännu en vecka på jobbet!!

Då har man klarat sig ännu en vecka i Sveriges mästerkock!!

Idag var det en tuff tävling och vi nådde ju tyvärr inte hela vägen fram men jag tyckte att vi jobbade bra.
Dock ska väl sägas att så här i efterhand så borde vi nog ha satsat på att ha en lagledare trots allt, då tror jag att vi hade fått en mer sammansatt meny med högre kvalité.
Jag propsade på att vi skulle gjort en klar soppa med hela svampar i men blev nerröstad, ville även att vi skulle tagit bort en komponent på vår varmrätt eftersom jag tyckte att den var ganska splittrad redan på idéstadiet, men men.
Nu gick det som det gick och vi hamnade i elimenering idag.
Var dock sjukt nöjd med hur vårt kalvkött blev (eftersom att det var jag som stekte det!) och berömmet som det fick av dom ”riktiga” kockarna.

I elimineringen så var det så i verkligheten att jag fick gå in sist av alla och det var otroligt psykande men när jag kommer in och ser att Per står kvar (han gick ju in först) så stiger mitt självförtroende enormt.
Det kan inte varit kul för Per att stå där medan en efter en kommer in och klår honom.
Jag tycker att dom borde lagt upp den tävlingen på ett annat sätt, tex så hade det ju varit kul att utmana sig själv och försöka ta så många komponenter i grytan som möjligt.

Men hur som helst så är jag sjukt glad att jag gick vidare ännu en vecka!!

Det är tossigt!!!!

Kummelrullad - Dennis Johansson

Här kommer ett lite sent inlägg om förra veckans program.

Blev väldigt glad när Sigrid valde Kummel som huvudråvara, svamp hade givetvis även blivti bra men jag är väldigt glad att jag slapp lever.
Har alltid haft svårt för inälvsmat även om jag kan gå igång på en vällagad Tripa ibland.

Hur som helst, jag hade nyligen ätit en väldigt god spenatsoppa med puylinser så jag tänkte att jag skulle göra en variant på den.
Inne i skafferiet hade jag glömt att få med mig fiskfond vilket först gjorde mig lite orolig men bestämde mig snabbt för att sluta deppa och koka egen fond istället.
Jag ville göra en bra sås som jag kunde koka fisken i, lägga fisken i soppan och ha ett posherat ägg till.
Blev faktiskt väldigt nöjd med resultatet även om tallriken kanske var lite väl överlastad.
Var inte beredd på den hårda kritiken dock när jag gick fram till juryn.

Jag tror så här, efter att Per Moberg sökt och fått nobben till en roll i Skånska mord så har han närt en dröm om att få använda det smått tossiga uttrycket ”Tossigt”.
När jag stegade fram och presenterade en tallrik med både ett perfekt posherat ägg och en väldigt god sås till lite spenatsoppa (som ska erkännas var lite lätt grötig) så var det äntligen dags!
-Tossigt!!
-Det är tossigt!!
Det går inte att blanda både ägg och sås, aja baja.

Och nej, jag har inte fått storhetsvansinne, det var Leif som påstod att jag hade gjort ett perfekt posherat ägg och Per som påstod att min vittvinsås var den bästa men det var givetvist bortklippt ikväll.
Och nej, åter igen, jag är inte bitter, det är ju ingen dokumentär som vi spelat in, utan det är ju underållning som vi håller på med så att saker och ting vinklas får man räkna med.

Blev dock lite chockad när jag kom fram till Leif och han dissade mitt upplägg, tyckte inte att det var så tokigt faktiskt, men kan absolut hålla med om att min tallrik var lite överlastad och soppan var definitivt ingen soppa.
Men jag tyckte att smaken var där och att jag inte borde varit bland de tre sista.

Om jag ska vara helt ärlig så kändes det som att dom ville ha tre medelålders män i köttstekar tävlingen och dom hittade mig, Marco och Patrik.
Vad som sen hände i utslagstävlingen och varför Patrik fick åka hem är en helt egen historia.
Var väldigt missnöjd med mitt kött när jag stod där men när jag såg det på tv igen så tyckte jag inte att det var så dåligt, men givetvis långtifrån perfekt.
Jag kan mycket bättre (om jag hade fått använda en ugn!) och visade det på audition.

Vi ses ikväll igen!