Tack och hej, efterättspastej!

Ja, då var det dags att tacka för mig i Sveriges Mästerkock.
Idag så var det jag som inte kunde hålla ihop huvudet och göra det jag borde utan lät stressen och paniken ta över och då blir det ju inte bra.

Men, det började ju desto bättre!
Först idag fick vi se på när ”meastro” Per Morberg lagade en Spaghetti Bolognese och det var ju en upplevelse!
Det flög olivolja, svamp och slevar till höger och vänster och det hela blev rätt grisigt till slut på arbetsbänken, så mycket för att leva som man lär!
Men men, det är ju smaken som räknas i slutändan och den fanns där, hans Bolognese var väldigt god!

Ok, då kör vi igång!
Viktigast för mig idag är att få till en så djup smak som möjligt i min sås och börjar med en soffritto på lök, sellerirot och svamp.
Nästa steg blir att steka upp köttfärsen men vitlök och tomatpurén och efter det så rullar det bara på.
Känner mig otroligt ”in the zone” och bara jobbar på utan att tänka alltför mycket och det känns bra.
Lite smolk i bägaren är att mitt pastavatten inte vill börja koka, det har varit strul med spisarna sen dag ett men jag har varit förskonad fram tills nu.
När det bara är en kvart kvar av tiden så jag börjar få panik men får ”låna” en annan spis och då börjar det hända saker.
Men min sås smakar faktiskt fantastiskt så jag blir inte allt för stressad utan bara slutför och lägger upp.

Vid avsmakningen så går jag fram väldigt nöjd men får ingen feedback alls av juryn, självsäker som jag är tar jag det som en komplimang och att dom inte vill avslöja att jag är bäst, och precis så visar det sig vara!
Jag får gå hem med guldmedalj idag till Marcos stora förtret, skönt att piska honom på hans hemaplan!
Men det är nu det börjar gå utför……

Först får vi reda på att den som går klarar sig bäst kommer att gå direkt till kvartsfinal men detta ändras sedan till att den personen kommer att få en fördel i nästa tävling istället vilket såklart inte kändes helt hundra när det nu var jag som vann!
Och som att det inte var nog så blir nästa tävling en efterättstävling, det jag fruktade absolut mest!
När jag får reda på det så känns det som allt mitt tidigare självförtroende bara rinner av mig och jag börjar för första gången bli lite orolig för hur det ska gå.
Jag tycker att jag genom hela tävlingen har haft ett stort lugn och självsäkerhet som har tagit mig igenom många svåra moment, jag har absolut inte varit bland dom bästa men jag har hållit en jämn nivå och aldrig riktigt legat risigt till.

Jag får fördel av att välja vilken huvudråvara vi ska använda i nästa tävling och det finns choklad, exotisk frukt och nötter och jag känner att jag inte ville använda något alls!
Men vad ska jag göra, det får bli frukten, känner att jag nog kan göra något av den.

Jag tycker att jag kommer igång bra och gör en hyfsad vaniljsås och får ihop min smet och frukter till min kaka.
Men som vi alla sett i kvällens avsnitt går det ganska snart åt pipsvängen.
Jag börjar med att skära ett för stort hål i min sprits och ”ödslar” för mycket smet på de tre första faten och måste göra ny smet mitt it.
Hade jag hållt huvudet lite mer kallt hade jag insett att det hade räckt med två fat, det blev ju alldeles för mycket kaka i slutändan med var sitt helt eget fat, men det insåg jag inte då.
Konstig känsla att ha låst sig helt vid ett tänk och vara oförmögen att ta ett steg tillbaka och tänka om, men det är det som paniken gör med en!
Sen kommer nästa katastrof.
Jag får till slut in mina kakor i ugnen, lite försent, men känner att jag nog löser det här, men när dom börjar bli färdig gräddade så har jag kletat så mycket på kanterna (fast jag torkade av dom) att det blir väldigt fula inbrända rester som jag kunde varit utan.
Att jag inte bara lyfte ut dom på nya fat och skar ner dom lite är ett mysterium för mig än idag men återigen så hade paniken mig i ett hårt grepp och tiden hade runnit ut så jag hann inte göra något åt det hela, det vara bara att lägga upp och skämmas.
Det var ingen kul känsla att gå in till juryn med dom tallrikarna men vi skrattade mest åt det allihop, det var ju lite försent att göra något åt det då.
Tyvärr sa hade jag nog gett upp lite i förskott vilket alltid är väldigt dumt såklart.
Nu när jag såg vad dom andra presterade så hade jag faktiskt haft en chans, hade jag bara fått till presentationen så hade jag varit vidare, smaken fanns faktiskt där.

Men det är bara att buga och bocka inför de fyra som nu är kvar, dom är alla värdiga vinnare av tävlingen!
Jag har lärt mig så otroligt mycket om både mig själv och om matlagning och hela den här upplevelsen skulle jag inte vara utan!

Och tack Per Morberg för att du kom fram till mig efter inspelningen och sa att du hade krigat för mig och min mat under resans gång, det värmde!!
Sen till sist så vill jag vill tacka alla mina medtävlande och alla som har hållit på mig och gett mig sitt stöd under resans gång, TACK!!!

Vi ses säkert snart igen.

Dennis

New York, New York!!!!

På ett hustak i NY!

Då var man klar för en vecka till i Sveriges Mästerkock. 
Att stå där uppe på ett hustak i NY, med den utsikten och vinna den här lagtävlingen var en helt otroligt känsla.
 Även om vi alla var väldigt glada så var nog Ubbe den som var gladast, jag tror att han kände att han hade gjort bort sig med fisken så det var extra skönt för honom att ta hem den här vinsten.
Men vi kanske ska ta det hela från början….
Det här var den absolut hårdaste tävlingen hittills, att göra så många olika rätter och moment till 16 personer, och det på bara tre personer, kändes i princip omänskligt när vi började.
Men jag tyckte att vi kom igång bra och fick en bra fördelning på alla uppgifter.
Men, det var sjukt stressigt, framförallt så tog all inplastning av alla tallrikar en väldigt massa tid, tid som man skulle vilja lagt på att göra god mat istället.
Vi kämpade dock på bra och fick ihop bitarna efterhand tills det var dags att lägga upp, det var då det hände….

Ubbe hade posherat klart fisken och skulle lägga upp den i tallrikarna när han missbedömer vikten på skärbrädan och börjar ta fiskbitar från den del som låg på bordet.
Givetvis flög de sista bitarna iväg på en flygtur och landade i en stor hög på golvet!
Jag vet inte riktigt vad jag tänker men ser att Ubbe håller på att tappa det hela och står och skakar och mimlar för sig själv.
Jag vet inte riktigt var jag får kraften ifrån men bara säger till mig själv och även högt till Ubbe att ”det här ordnar sig”, ”vi får inte ge upp” etc utan att riktigt veta vad vi ska göra.
Men som tur är så har vi ett par bitar fisk extra som vi slänger ner i vattnet men det räcker inte.
Jag ser att på dom bitarna som vi redan lagt upp har torskryggen delat sig på ett naturligt sätt och det finns en stor och en liten bit.
Jag skär loss den lilla delen på varje fiskbit och ”bygger” ihop dom sista tallrikarna så vi blir klara!
Det hela bara går av sig själv och efteråt så vet jag inte riktigt hur vi klarade det, känner mig otroligt stolt över att vi gjorde det dock.
Tyvärr så kom vi rejält på efterkälken pga detta och hann aldrig få in den sista brickan i flygskåpet men jag är mest glad att vi fick ihop alla tallrikarna trots missödet med fisken.

Men men, sen kommer nästa överraskning att vi ska verkligen upp i luften och servera vår mat, helt galet!!
Så tillbaks till hotellet packa en väska och iväg bär det.
Det var en helt otrolig känsla att få leka flygvärdinna och rulla omkring vagnen i gångerna på planet och servera mat som man själv hade lagat, väldigt coolt.

Tillbaks till hustaket i NY.
Jag var lite osäker på hur det skulle gå men hade en bra magkänsla trots att det inte hade gått helt smärtfritt och blev såklart sjukt glad när vi vann tävlingen, men som sagt, Ubbe blev nog gladast av oss tre!!
Hamburgertävlingen kändes som en kul och bra grej att göra i utslagstävlingen och något som jag trodde att Marco skulle klara av så jag var inte orolig där.
Dessutom så tyckte jag att Mirjam gjorde det mesta i fel ordning så jag var inte förvånad av att hon åkte ut.
Men tack och hej Mirjam så ses vi en annan gång!

Nu vidare mot nya äventyr!!!

Det vinnande laget!

Mystery box – Lax!

Har ju inte hunnit med att skriva på ett tag så tänkte dra igenom lite om de senaste två programmen här och nu inför morgondagens program.

Mystery Box – Lax i bit

Apelsinlax med pakchoi och saffranscouscous

Då var det dags för ytterligare en mystery box i tävlingen vilket jag tyckte kändes väldigt kul och spännande!
Det som var riktigt intressant med den här mystery boxen var att det för första gången var ”live” och på riktigt.
Normalt sett så blev alla deltagare utplockade efter varje moment och fick göra de små intervjuerna som syns hela tiden i programmet.
Det innebar att man hade lite betänketid inför varje matlagning och kunde tänka igenom vad man skulle laga och lägga upp lite taktik.
Det är var ju såklart bra och hjälper nog till och höjer kvalitén på programmet och dessutom är det ju lika för alla men egentligen så är det lite fusk och det syns ju inte i rutan.
Så det som var annorlunda den här gången var att vi gick direkt från att lyfta på lådan till att köra igång vår timme med matlagningen!
Det var en tydlig skillnad på stressnivån i lokalen och var definitivt en bidragande orsak till att många som normalt är duktiga klappade ihop lite och jag själv var inget undantag!

När jag så programmet så tyckte jag själv att det såg lite konstigt ut att jag var så missnöjd när jag gick fram till juryn men sen faktiskt fick väldigt bra kritik.
Men det fanns en anledning till det och det höll verkligen på att gå helt åt skogen för mig……

Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra en asien inspirerad rätt, eller egentligen en crossover mellan asien och mellanöstern.
Jag tänkte lax, pakchoi, vitlök och apelsin tillsammans med en saffranscouscous med rostade pinjenötter.
Allt rullade på ganska bra och jag fick ihop smakerna bra tyckte jag, började med att koka ihop pakchoi med vitlök och apelsinklyfor med lite buljong för att få någon typ av sky med.
Laxen la jag bara i princip på slutet och så den fick koka med de sista minuterna.
När jag hade skurit upp pakchoin så skar jag av bladen ganska nära roten och när jag fick se snittytan på roten så tyckte jag att den var ganska vacker, som en blomma ungefär.
Jag fick genast tanken att jag kanske skulle försöka att göra ett ätbart garnityr till min rätt, ungefär som dom skurna, ätbara grönsakerna som är vanliga i asien.
Jag förstod att det var ett vågspel som skulle kunna gå väldigt snett om jag inte gjorde det på rätt sätt.
Jag stek/kokte den på hög värme under lock med lite buljong så att den både ångkokades och fick stekyta och jag blev väldigt nöjd med resultatet!
Men nu tillbaks till laxen och det är nu stressen kommer in.
Jag var väldigt nöjd med smakerna och hur min rätt såg ut, jag hade ställt stekpannan med laxen lite vid sidan och håll på att färdigställa couscousen när jag råkar slänga ut en hand till höger om mig, träffar handtaget på stekpannan och skickar i princip all min lax och pakchoi på en flygtur genom luften!
Per kom precis förbi då och fick i princip ducka för att inte få det hela på sig vilket var lite komiskt och han fick gå en runda runt krossad lax på golvet.
Men givetvis så fick jag panik men lyckades hålla masken och bara jobbade vidare men det var bara ett par minuter kvar av tävlingen så att skulle jag klara det här så fick det gå undan.
Som tur var så hade jag inte använt hela min laxbit och kubade upp ett par bitar till och slängde ner dom i pannan och det fanns lite pakchoi kvar med som jag kunde använda.
Så, mot alla odds så fick jag ihop min tallrik, dock utan någon sky men var ju såklart inte helt nöjd med hur det hade gått och därav min negativitet när jag gick fram till juryn.
Men hur som, Marcus gillade min mat och var nog lite impad av min stekta pakchoi rot så det ju faktiskt väldigt bra till slut!
Tyvärr så fanns det ingen kamera i närheten som fångade det hela på bild och därför kom det inte med i programmet.

Sen så var det väldigt tråkigt i utslagstävlingen när Jossan fick ett rejält bryt över sina raviolis.
Det var hjärtskärande att se hur hon kämpade i motvind efter att ha alltför mycket mjöl i sin pastadeg.
Uppe på läktaren såg både jag och Marco det misstaget och man ville bara skrika ut att hon skulle ösa på med mer ägg i degen men det gick ju tyvärr inte.
En fin vän fick lämna oss den här kvällen och det är ju alltid sorgligt.

Nu blev det lite väl långt om den här tävlingen så ni får vänta tills ikväll på uppdateringen om Kanapétävlingen!!